UV žarki za želve

Poleg grelne žarnice se v vsakem terariju za kopenske želvice najde tudi UV žarnica. Želve, ki živijo zunaj v ogradi ter se redno sončijo teh grelnih in UV žarnic ne potrebujejo. Za normalno bivanje v terariju želvam zagotovimo njim pomembno UV-A in UV-B svetlobo, ki jo pridobimo s posebnimi žarnicami.

IMG_9046

UV-A

UV-A svetloba je pomemben člen, kadar govorimo o aktivnosti ter  energiji želv. Dokazano spodbujajo apetit, tudi pri ranjenih ali bolanih želvah. Za razliko od UV-B žarkov so UV-A žarki našim ter želvinim očesom vidni. Barvam, ki jih vidimo dodajo intenzivnost ter delno spremenijo odtenek. Zaradi te svetlobe vidimo hrano ali predmete drugače kot želve. Živalim pomagajo predvsem na psihološki ravni, da se lažje orientirajo med parjenjem, hranjenjem, plezanjem,.. Večinoma UV-A žarke najdemo v vseh grelnih in dnevnih žarnicah namenjim plazilcem. Največkrat vsebnost teh žarkov ni izpostavljena, jo pa lahko zasledimo na deklaracijah. Za pravilno delovanje organizma ter naravni fiziološke procese je pri želvah prisotnost UV-A žarkov nujna.

ShowImage
ShowImage (2)
1892019461Zoo-Med-Repti-Halogen-Heat-Lamp---UVA-L
40236481_2183156981954210_8876721086046142464_n - Copy - Copy

UV-B

UV-B žarki so očem nevidni, vendar zelo pomembni za normalno rast ter razvoj.  V koži organizmov  aktivirajo prekurzorsko spojino, ki pomaga pri tvorbi vitamina D3. Kot pri ljudeh, tudi pri želvah ta vitamin omogoča absorbcijo kalcija preko prebavil. Okostje ter oklep želv sta velika porabnika kalcija, zato ga redno dodajamo k prehrani. UV-B žarnice so cenovno veliko dražje kot grelne ali UV-A žarnice, vendar brez njih želvice v terariju ne preživijo.  Živali v takšnih pogojih brez UV-B svetlobe rastejo pošasneje, imajo mehke kosti ter oklep, njihovo telo pa je oslabljeno. Bolezensko stanje imenujemo presnovna bolezen kosti (metabolic bone desease), katera se največkrat konča z poginom ali trajno deformacijo oklepa. UV-B žarnice se dnevno porabljajo, intenzivnost po pol leta uporabe tako pade, da je potreben nakup nove. Kadar je lepo vreme lahko želvice ali terarij postavimo na sonce, da želvice tudi na naraven način dobivajo pomembne UV žarke.

ShowImage (3)
ShowImage (1)
100474L_zoomed_promo
21686088_1972959616307282_5727107929953356992_n

Na slovenskem trgu v ponudbi najdemo tudi žarnice, ki vsebujejo tako UV-A ter UV-B žarke, hkrati pa še opravljajo namen gretja. Na začetku predstavljajo večjo investicijo, ki pa se vseeno izplača. Kadar imamo dve žarnici v terariju, eno za namen gretja in drugo UV-B se večkrat pojavi problem, saj gredo želve vedno pod grelno žarnico, zaradi česa jih doseže manj UV-B žarkov iz druge žarnice. Vedno, če se le da strmimo k naravni sončni svetlobi, ki jo je sploh poleti v izobilju. Zunanja ograda nam omogoča, da smo brezskrbni glede pravilne oskrbe s svetlobo ter gretjem. Če vam je izdelava zunanje ograde nemogoča, potem imamo na trgu mnogo žarnic ter ostalih pripomočkov, ki nam pomagajo posnemati naravo, da lahko želve tudi v terariji in notranjih prostorih živijo lepo, zdravo ter aktivno življenje.

hou
dej me