Urejanje terarija

Veliko kopenskih želvic živi v terarijih, predvsem ko so še majhne in je izpust v zunanjo ogrado preveč tvegan. Terariji so lahko dobra rešitev tudi za tiste, ki jim je izdelava zunanje ograde onemogočena. Z malo truda in idej lahko uredimo lep terarij, v katerem želvi ne bo dolgčas, hkrati pa ji bo nudil primerne pogoje za njihovo uspešno rast.

Pri urejanju terarija je zelo pomembno, da poskusimo vsaj malo oponašati njihovo naravno okolje, postavitev pa naj bo čim bolj razmigana in raznolika. Želve v terariju relativno hitro rastejo ob primerni prehrani in dobri osvetlitvi, zato že v samem začetku razmišljamo o izdelavi ali nakupu večjega terarija.

img_9107.jpg

Za podrobnejši opis urejanja terarija sem izbral manjši terarij, ki bo namenjen mladičkom želvic, katere bodo v terariju prebivale nekaj tednov preden se preselijo v večjo ogrado.

img_9089.jpg

Najprej za terarij poiščemo primeren prostor, ki je največkrat miza ali polica. Pomembno je, da se terarij ne bo nahajal na prepihu ter da bo lahko prejel dovolj zunanje svetlobe, ki je dobrodošla pri stimulaciji dneva in noči. Poskrbimo, da do želvic ne morejo dostopati ostali hišni ljubljenčki ali otroci brez nadzora.

img_9090.jpg

Vse se začne s travnato rušo, ki je zelo dobrodošla podlaga v terariju in naj predstavlja vsaj 1/3 terarija. Ko odstranimo rušo, naj le-ta ima vsaj 3-5 cm zemeljskega dela, v katerem se nahaja večina korenin. Z nekaj svetlobe in vode bodo rastline iz ruše še naprej uspešno rastle in predstavljale del prehrane kopenskih želvic.

img_9093.jpg

V ruši se vedno najdejo manjše živalice, kot so mravlje, polži in podobno. Želvicam ne bodo naredili škode, temveč bodo kvečjemu nekoč služili kot prigrizek.

Naslednja podlaga v kombinaciji je pesek ali manjše kamenje, ki ga namestimo pod grelno žarnico. Ko se želve zjutraj prebudijo, gredo pod grelno žarnico. Kadar je tam kamenje  to hitro ogreje in kasneje tudi samo oddaja toploto, ki želvam pri prebujanju zelo ugaja. Četudi izgleda kamenje pregrobo in pretrdo za želvice, ne pozabimo, da ga je v njihovem naravnem habitatu ogromno.

img_9092.jpg

Zadnja izmed treh priporočenih podlag je zemlja. Mešanica vrtne zemlje v kombinaciji z malo mivke ter rodovitne šote je super podlaga, ki je dovolj trdna, dobro drži vlago, želve pa se rade zakopljejo v njej.

img_9108.jpg

V terarij lahko posadimo užitne rastline, pri katerih si pomagamo s spletno stranjo : https://www.thetortoisetable.org.uk/

Po željah lahko dodamo tudi plastične rastline in druge okrasne dodatke, vendar je uporaba le-teh nepotrebna. V naravi lahko naberemo veje, večje kamne ter želvam uredimo prijeten terarij, ki bo dovolj razgiban, da se bo želva zaposlila s plezanjem in sprehjanjem.

img_9096.jpg

Želvici uredimo veliko skrivališč in lukenj, v katere se lahko skrije med počitkom. Zelo pomembna je prisotnost posodice za vodo. Želve sicer redko pijejo, vendar je voda zelo pomembna predvsem pri majhnih želvah, ki se tudi v naravi izvalijo v deževnem obdobju. Posodica mora biti plitka in takšne oblike, da lahko želvica brez problema pride iz nje. V svojem primeru sem uporabil staro morsko školjko.

img_9109.jpg
img_9102.jpg

Ko je terarij vsebinsko urejen, ne pozabimo na grelno žarnico, katera naj obsije zgolj en del terarija. Pomembno je, da želvi zagotovimo hladen in vlažen del terarija, kjer počiva ter si navlaži oklep. Druga stran terarija naj bo suha in vroča, potem pa se bo želva sama odločila, kaj ji v tistem trenutku najbolj ugaja.

img_9111.jpg

Terarij iz opisanega primera je majhen in primeren samo kot prehoden terarij zares majhnih želvic. Večji terarij kot uredimo, več maneverskega prostora pri urejanju ter polnjenju terarija bomo imeli. Nekatere želve se steklenega terarija težko navadijo ali pa prilagajanje traja dalj časa. Če opazimo, da želva 'koplje' po steklu, potem le-tega prelepimo z nalepko ali oviro, ki bo želvi onemogočala pogled preko stekla.

img_9108.jpg

Posodica z vodo mora biti vedno čista in dovolj napolnjena, da želve lahko pijejo. Pršenje z vodo po terariju je priporočeno vsak dan ali pa vsaj enkrat na tri dni. Če ustrezno poskrbimo za travnato rušo in ta v terariju uspešno raste, potem želve zgolj dohranjujemo, če je to potrebno.

img_9104.jpg

Grelna žarnica je v terariju obvezna. UVB žarnici se lahko izognemo v primeru, da želvico 'sončimo' na soncu vsak dan ali vsak drugi dan. Poleti terarij brez problema prestavimo na balkon ali teraso ter odklopimo tudi grelno žarnico, terarij pa zaščitimo pred morebitnim deževjem. Kadar je grelna žarnica postavljena navpično nad terarij, grelni in svetlobni snopi ne zajemajo velikega dela terarija in je prehod želvice med hladnim in vročim delom terarija otežen. Kadar pa je žarnica nagnjena pod kotom, želvicam sicer bolj ugaja, vendar se na ta način žarnice hitreje uničijo ali izgubijo garancijo. Moč žarnice izberemo sami  na podlagi oddaljenosti od podlage ter velikosti terarija. Primerno temperturo najlažje ugotovimo sami,  tako da našo dlan nastavimo direktno pod grelno žarnico. Občutek mora biti prijetno topel, da se dlan začne greti. Pekoč ali žareč občutek nam pove, da je žarnica premočna.