Urejanje terarija

Veliko kopenskih želvic živi v terarijih, predvsem ko so še majhne in je izpust v zunanjo ogrado preveč tvegan. Terariji so lahko dobra rešitev tudi za tiste, ki jim je izdelava zunanje ograde onemogočena. Z malo truda in idej lahko uredimo lep terarij, v katerem želvi ne bo dolgčas, hkrati pa ji bo nudil primerne pogoje za njihovo uspešno rast.

Pri urejanju terarija je zelo pomembno, da poskusimo vsaj malo imitirati njihovo naravno okolje, postavitev pa naj bo čim bolj razmigana in raznolika. Želve v terariju relativno hitro rastejo ob primerni prehrani in dobri osvetlitvi, zato že v samem začetku razmišljamo o izdelavi ali nakupu večjega terarija.

7C05C7FE-3BB9-41DD-A28A-2AA7A39E73B5

Najdemo prostor v stanovanju, kjer bomo imeli terarij. Dobro je, da se nahaja v sončnem ali vsaj delno svetlem delu stanovanja. Pri želvah je zelo pomembno, da imajo ponoči temo, čez dan pa primerno svetlobo. Tudi, če je v stanovanju dovolj toplo in imamo terarij blizu okna, vseeno nujno potrebujemo grelno ter uv žarnico.
Odločimo se za velikost terarija in material izdelave. Terariji so lahko stekleni, plastični ali leseni, vsak izmed njih pa ima prednosti in slabosti. Sam najraje uporabljam steklene terarije znamke Giganterra, ker so zelo dobro lepljeni, funkcionalni in predvsem lepi, da jih brez problema uvrstimo v sobo s pohištvom. Priporočil bi večje terarije, dolžine vsaj 80 ali 100cm, ki bo zadostvoval tudi, ko želvica raste.

POTREBNA OPREMA ZA KOPENSKO ŽELVICO:

S klikom na fotografije se odpre izdelek v spletni trgovini, kjer najdete opise in dodatne informacije.

TERARIJ
SPECIALNO DRŽALO ZA GRELNO ŽARNICO
GRELNA ŽARNICA Z UVA
UVB ŽARNICA
KOKOSOVA ŠOTA
PITNIK ZA VODO
POSODA ZA HRANO
SKRIVALIŠČE
TERMOMETER
DEKORACIJA
TRANSPORTER
LOPATKA ZA ČIŠČENJE IZTREBKOV

Ko imamo pripravljeno vso potrebno opremo lahko začnemo z urejanjem terarija. Najprej narišemo načrt ali pa dobro premislimo postavitev v terariju.

Priporoča se ustvariti hladen in topel del terarija. Na toplem delu imamo grelno žarnico, za substrat zmešamo kokosovo šoto, vrtno zemljo in malo peska. Lahko dodamo tudi ploščato kamenje, ki se bo dobro segrevalo in ustvarilo prijetno vročo točko sončenja za želvo pod grelno žarnico. Hladen del terarija naj predstavljajo skrivališča, veje, korenine. Tu lahko imamo dodano UVB žarnico, ki ne greje temveč oddaja samo UV žarke. V hladnem delu uporabimo substrat kokosovo šoto ali kokosova vlakna, v katero se želvica lahko zakoplje. Pomembno je uporabljati šoto namenjeno želvam, saj kupljene v vrtnarijah večinoma vsebujejo gnojila, ki pa so zelo nevarna za želve.

3D16967B-2C43-4D7D-8742-61B530762301
SUBSTRAT

Substrat v terariju naj bo vsaj toliko visok, kot je visoka želva. Ko se ona zakoplje v podlago mora imeri ves oklep pokrit s šoto. Vlaga in počitki v vlažni šoti so ključnega pomena za pravilno rast oklepa, seveda v kombinaciji z UV žarnicami in pravilno prehrano. Priporočeno je uporabljati različne substrate, da naredimo terarij čim bolj razgiban.

Na toplem delu terarija naj večino substrata predstavlja pesek ali drobno kamenje. V kolikor se odločimo za ploščato kamenje, uporabimo apnenčasto hrapavo kamenje in ne gladkih rečnih. V hladnjem delu naj bo substrat bolj visok ter vedno vlažen. Terarij škropimo po občutku, kar je načeloma nekje 2-3x tedensko. Pri majhnih želvicaj uporabljamo kokosovo šoto, pri večjih pa lahko tudi kokosova vlakna. Šota je bolj drobno mleta, vendat pa oba substrata zelo dobro zadržujeta vlago, redko splesnita in sta dovolj mehka, da omogočata zakopavanje želv.

E104AD2E-46E4-43F9-93F5-34ABCBF9A973
ŽARNICE IN RAZSVETLJAVA

Želve in na splošno vsi plazilci so v naravi zelo odvisni od temperature okolja ter sončne svetlobe. Življenje želv je močno pogojeno s segrevanjem oklepa, ki omogoča aktivacijo vseh življenskih funkcij. Mediteranske želve, kar je tudi grška želva, živijo na področjih kjer je temperaturni razpon zelo velik. Pozimi, ko se temperature zelo nizke želve hibernirajo oziroma brumirajo. Že spomladi, ko se začne toplejše vreme in posijejo močni sončni žarki se želve sončijo. Terarijske želve se zjutraj po prebujanju najprej posončijo in ogrejejo, nato pa jedo in raziskujejo terarij.

Uporaba pravilnih žarnic je pri želvah ključnega pomena in igra zelo veliko vlogo pri splošnem zdravju in počutju.

Želve potrebujejo žarnico, ki GREJE, oddaja UV-A in UV-B žarke.

Žarnica, ki vsebuje vse v enem in posnema sonce se imenuje GIGASUN.

GIGASUN Žarnica, ki greje in oddaja UV-A in UV-B žarke.
SPECIALNO DRŽALO ZA GRELNO ŽARNICO
SPECIALNO DRŽALO ZA GRELNO ŽARNICO

Žarnice, ki oddajajo UV-B žarke so uporabne do nekje enega leta redne uporabe. Kasneje začne UV-B-ja zmanjkovati in je potrebno kupiti novo žarnico, tudi če nam trenutna še deluje.

PRI UPORABI GRELNIH ŽARNIC VEDNO UPORABLJAMO DRŽALA, KI IMAJO KERAMIČNO GRLO! PLASTIČNA, ALU IN OSTALA GRLA NE UPORABLJAMO!

Namesto velike GIGASUN žarnice se lahko odločimo tudi za ločeni žarnici. Navadno grelno, ki vsebuje UV-A žarke ter varčno UV-B. Za vsako seveda potrebujemo svoje ločeno držalo.

Vseeno je, za katere žarnice se odločimo, saj ima vsak način prednosti ter slabosti, vsekakor pa moramo poskrbeti da želvica dobi vse, kar potrebuje.

GRELNA ŽARNICA Z UVA
UVB ŽARNICA
POSODE in DEKORACIJA

Veliko vlogo pri uporabnosti, počutju želve in splošnemu izgledu imajo pitniki, dekoracija in posodice za hrano. Pri opremljanju in dekoriranju je potrebno imeti v mislih, da želva potrebuje razgiban terarij. V terariju naj ne manjka skrivališč, korenin in rastlin. Prave rastline in trave so sicer odlična rešitev za opremljanje, vendar jih je na žalost veliko strupenih, želve pa jih rade izkopavajo in jedo. Iz tega razloga se zato odločimo za umetno ali plastično dekoracijo.

1FF9D43A-6969-4701-AFE6-9536ED5875F7
POPUST ZA NAKUP OPREME

Vsi lastniki želv imamo za svoje ljubljenčke popust v spletni trgovini ZOO CENTER - https://zoocenter.si/ s kodo > zelvenet<

Opremo, žarnice in terarije uporabljam tudi sam, zato vem kako pomembno je kupiti kvalitetne, lepe in predvsem uporabne izdelke.

Na žalost v veliko trgovinah nekaterim prodajalcem ni mar za želve ali pa znanja o njih nimajo, zato prodajajo napačne žarnice, dodatke, opremo in dekoracijo. Na koncu zaradi napačnega nakupa trpijo želvice.

V kolikor potrebujete opremo ali vas zanima kak predlog vam svetujem, da ZOO CENTROVE svetovalce kontaktirate preko e-pošte: info@zoocenter.si.